Choć receptura pierników zmieniała się przez wieki, ich mocno korzenny smak i zapach pozostały niezmienne. A w takim sklepie pierniki w różnych kształtach można było kupić ponad 100 lat temu
Choć receptura pierników zmieniała się przez wieki, ich mocno korzenny smak i zapach pozostały niezmienne. A w takim sklepie pierniki w różnych kształtach można było kupić ponad 100 lat temu
Roman Koszowski /Foto Gość

Fabryka piernika

Adam Śliwa

MGN 01/2022

publikacja 17.03.2022 11:18

Musi poleżeć w ciemnym i chłodnym miejscu co najmniej trzy tygodnie. Ma być trwały i pachnący przyprawami.

W Toruniu znajduje się najsłynniejsza i największa fabryka pierników – Kopernik S.A. Wchodzimy na ceglany dziedziniec dawnej wytwórni pierników Gustawa Weese, mistrza piernikarskiego. W Muzeum Toruńskiego Piernika będziemy poznawać tajniki piernikowego ciasta. Zaczynamy podróż w czasie. Cofamy się do średniowiecza, gdy w Toruniu rządzili jeszcze Krzyżacy. Ale najpierw… idziemy za zapachem.

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

Czytasz fragment artykułu

Subskrybuj i czytaj całość

już od 14,90

Poznaj pełną ofertę SUBSKRYPCJI

Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
Pierwsza strona Poprzednia strona Następna strona Ostatnia strona
oceń artykuł Pobieranie..