Ostre wąsy. Wąskie albo lancetowate liście. Kłosy albo wiechy. Zboże zbożu nierówne.
Do tych pól malowanych zbożem rozmaitem. Wyzłacanych pszenicą, posrebrzanych żytem” – pisał Adam Mickiewicz w „Panu Tadeuszu”. Zboże ma sporo odmian. Wszystkie należą do rodziny wiechlinowatych. Z ich ziaren powstają pasze, płatki i mąka, bez której nie byłoby pysznego chleba i innego chrupiącego pieczywa. Co ciekawe, do zbóż zalicza się też kukurydzę i ryż. Zboża można uprawiać jako ozime lub jako jare. Co to znaczy? Ozime potrzebują zimy, by wyrosnąć pięknym łanem. To znaczy, że ziarno wysiewa się jesienią, a zbiera latem. Zboża jare natomiast wysiewa się wczesną wiosną i zbiera również latem. W pszenicy, życie czy jęczmieniu ziarno zebrane jest w kłosach. W owsie czy w prosie – w wiechach. Sprawdźmy z bliska, co kryje się w kłosach niektórych zbóż.
Dostępna jest część treści. Chcesz więcej?
Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.