nasze media Mały Gość 04/2024

Anna Leszczyńska-Rożek

|

MGN 02/2015

dodane 17.06.2015 14:49

Uciekaj, grypo!

Jak ze smakiem zjeść lub wypić mikstury, które pomogą pozbyć się grypy, przeziębienia czy kaszlu? Nie każdy je lubi, ale każdy może spróbować. To na pewno nie zaszkodzi :)

Czosnek, cebula, imbir – większość nie cierpi tych smaków, choć wiadomo, że są zdrowe. Spróbuję Was przekonać, że czasami warto po nie sięgnąć. Szczególnie wtedy, gdy za oknem biało, a na podwórko z powodu choroby wyjść nie można. Czosnek dzięki swoim właściwościom leczniczym był znany i ceniony już w czasach starożytnych. Jest pomocny przy osłabieniu, przeziębieniu i grypie. Zresztą przydatny jest też przy leczeniu innych chorób. Ma silny zapach i smak – dla jednych to wada, dla innych zaleta. Trudno go jeść bez dodatków, dlatego podaję dwa sposoby na smakołyk z czosnkiem w roli głównej. Pozostałe zdrowe mikstury zawierają cebulę i imbir. Żeby czosnek, cebula albo imbir skutecznie zadziałały, trzeba mikstury przyjmować dość regularnie.

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.

« 1 »
oceń artykuł Pobieranie..