Najlepszy ser świata

Najlepszy ser świata

Brak komentarzy: 0

Gabriela Szulik

publikacja 14.11.2025 12:03

Gruyère z szwajcarskiej mleczarni pokonał ponad 5 tysięcy serów z niemal 50 krajów świata.

Dojrzewał 18-miesięcy w górskiej mleczarni Vorderfultigen w Szwajcarii i okazał się najlepszy. Wygrał konkurs World Cheese Awards jako ser o „doskonałym i niezapomnianym” smaku. World Cheese Awards to największy serowy konkurs na świecie wymyślony w 1988 roku. Sery z małych rodzinnych mleczarni oceniało 265. osobowe jury. Specjaliści oceniali wygląd skórki, aromat i konsystencję 5244 produktów.

Bezkonkurencyjnym okazał się dojrzewający przez 18 miesięcy szwajcarski Gruyère. Serowarnia Vorderfultigen w regionie Gantrisch specjalizuje się w tym gatunku.

W przyszłym roku World Cheese Awards odbędą się w Kordobie w Hiszpanii.

 

Pierwsza strona Poprzednia strona Następna strona Ostatnia strona
oceń artykuł Pobieranie..
, aby komentować lub podaj nazwę wyświetlaną
Gość

    Ze względów bezpieczeństwa, kiedy korzystasz z możliwości napisania komentarza lub dodania intencji, w logach systemowych zapisuje się Twoje IP. Mają do niego dostęp wyłącznie uprawnieni administratorzy systemu. Administratorem Twoich danych jest Instytut Gość Media, z siedzibą w Katowicach 40-042, ul. Wita Stwosza 11. Szanujemy Twoje dane i chronimy je. Szczegółowe informacje na ten temat oraz i prawa, jakie Ci przysługują, opisaliśmy w Polityce prywatności.