Dwa srebrne  śledzie i rybozając
wikimedia; unsplash

Dwa srebrne śledzie i rybozając

Przemysław Barszcz

MGN 01/2022

publikacja 17.03.2022 11:23

W koronie, z zębami na języku, kostnym grzebieniem i złotymi łuskami. Takie ryby na miejskich tarczach.

W herbach naszych miast często widać ryby. Może dlatego, że Polska dawniej była krajem znacznie bardziej zasobnym w wodę. Więcej było mokradeł, bagien i starorzeczy, rzeki były głębsze i szerzej rozlewały swoje wody, częściej też zakładano stawy rybne. Ryby zamieszkujące ten osobliwy podwodny świat fascynowały ludzi dając początek wielu legendom. Ceniono je też jako pożywienie wartościowe i danie, które można było jeść w dni postne. Zanurzamy się więc w zagadkowym podwodnym świecie, by poznać historię dwóch srebrnych śledzi i spotkać rybozająca. W głębinach znajdziemy też szczupaka, złotą rybę, dorsza, łososia, trzy leszcze, Króla Sielaw i wiele innych.

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

Czytasz fragment artykułu

Subskrybuj i czytaj całość

już od 14,90

Poznaj pełną ofertę SUBSKRYPCJI

Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
Pierwsza strona Poprzednia strona Następna strona Ostatnia strona
oceń artykuł Pobieranie..