nasze media Najnowszy numer MGN 07/2021
dodane 27.07.2006 11:30

Tygrys (Panthera tigris) i lew (Panthera leo)

Lew i tygrys to dwa najpotężniejsze drapieżniki należące do rodziny kotowatych. Pierwszy z nich występuje w Afryce i zupełnie szczątkowo w Azji. O wiele liczniejsza w Azji jest natomiast populacja tygrysów. Głównym obszarem występowania tych drapieżników są Indie, Półwysep Malajski, południowe krańce Syberii i Mandżuria.

Oprócz przynależności do tej samej rodziny, lwy i tygrysy łączą również wspólne kłopoty. Wyraźnie ubywa terenów, na których żyją te potężne drapieżniki. Jeszcze dwa tysiące lat temu lwy zamieszkiwały nawet w południowo-wschodniej Europie oraz w Azji Mniejszej i na Bliskim Wschodzie.

Lew perski i kaplandzki został doszczętnie wytępiony. Obecnie poza liczącą ok. 200 osobników grupą w rezerwacie Kathijawar w Indiach lwy stosunkowo licznie występują tylko w Afryce. Ale nawet tam ich populacji ulega zmniejszeniu. Całkowicie wytępiono je w Afryce Północnej. Lew wpisany został na listę gatunków zagrożonych wyginięciem.

Podobny, jeśli nawet nie gorszy los spotkał tygrysy. Wielkie azjatyckie koty są jednymi z najpiękniejszych stworzeń żyjących na Ziemi. I jednymi z najbardziej zagrożonych wyginięciem. Koty te zamieszkują tereny o bardzo różnym klimacie. Można je spotkać zarówno na mroźnej Syberii, jak i w tropikach. Naukowcy wyróżnili kilka podgatunków tygrysa. Najmniejszym z nich jest tygrys sumatrzański, największym syberyjski. Oprócz tych dwóch odmian spotyka się tygrysy bengalskie i indochińskie. Bardzo rzadkimi zwierzętami są tzw. białe tygrysy. Ze względu na brak pigmentu ich sierść jest biało, a pręgi kasztanowe.

U każdego podgatunku występują charakterystyczne plamy i pręgi na głowie oraz poprzeczne pasy na reszcie ciała. Stanowi ona świetny kamuflaż w lasach, w których żyją. Jest to także bardzo przydatna cecha maskująca podczas polowania. Tygrysy żyją samotnie, łączą się w prawy jedynie w okresie godowym. Drapieżniki znaczą swój obszar moczem, zadrapaniami na korze drzew i śladami pazurów na ziemi. Są drapieżnikami przystosowanaym i do trybu życia, jaki prowadzi łowca. Wszystkie potrzebne do tego zmysły, wzrok, węch i słuch mają szczególnie wyostrzone. Jako że są doskonałym pływakami, potrafią przepływać na położone w nurcie rzek wyspy. Ulubionym posiłkiem tych dużych kotów są dziki, antylopy i jelenie. Głodny tygrys zaatakuje jednak nieomal każde stworzenie, które wejdzie mu w drogę. Drapieżnik potrafi także łowić ryby. Gdy w okolicy nie starcza im żywego pożywienia, tygrysy jedzą padlinę.

Według ocen Światowego Funduszu Ochrony Przyrody w ciągu ostatnich 100 lat populacja tygrysów na świecie zmniejszyła się o 95 procent, tzn. do ok 7000 osobników. Obecnie żyje tylko kilkaset sztuk (600 do 800) tygrysów sumatrzańskich. Zmniejszające się obszary dzikiej przyrody powodują, że tygrysy sumatrzańskie muszą polować na zwierzęta domowe. Drastycznemu zmniejszeniu ulega też populacja innych podgatunków.

zobacz też:
Tygrys syberyjski

« 1 »
oceń artykuł Pobieranie..

Najaktywniejsi użytkownicy

  • 2
    Mikotka
    ostatnia aktywność: 03.04.2020
    łączna liczba komentarzy: 44
  • 3
    Nacixxx
    ostatnia aktywność: 28.01.2020
    łączna liczba komentarzy: 7
  • 4
    kociaczek
  • 5
    aniela_b

Najwyżej docenione