nasze media Mały Gość 06/2024

PAP/Gabriela Szulik

dodane 15.07.2021 18:42

Koty pustynne

Przyszły na świat w gdańskim ogrodzie zoologicznym

 

Każdy z kociaków waży około pół kilograma. Zwiedzający mogą oglądać maluchy w pawilonie i na wybiegu. W naturze zwierzęta te zamieszkują piaszczyste tereny Afryki i południowo-zachodniej Azji. Każdy z kociaków waży około pół kilograma.

Rodzicami maluchów są 2-letnia Maolie oraz 14-letni Abu.

Koty pustynne, zwane kiedyś kotami arabskimi mieszkają na piaszczystych terenach Afryki i południowo-zachodniej Azji. Potrafią bardzo szybko kopać nory w piasku, które służą im za schronienie.

Co ciekawe dobrze czują się w temperaturze -5 stopni i +52 stopnie Celsjusza. Po gorącym piasku mogą stąpać dzięki owłosionym podeszwom łap. A dzięki dużym uszom potrafią wychwycić najmniejszy szmer pochodzący od ukrywającej się zdobyczy.

Piaskowy kolor sierści sprawia, że są trudne do zauważenia przez inne zwierzęta. Efekt ten potęguje zamykanie oczu, gdy czują się zagrożone czyjąś obecnością. Koty pustynne są też nieustraszone w walce z jadowitymi wężami.

 

« 1 »
oceń artykuł Pobieranie..