nasze media Najnowszy numer MGN 07/2019

PAP / Gabriela Szulik

dodane 28.07.2017 12:33

Sęp płowy w Prabutach

Niezwykle rzadko bywającego w Polsce sępa płowego zauważono na lokalnym wysypisku w okolicy Prabut na Pojezierzu Iławskim.

Drapieżnik koczował na wysypisku kilka dni. Gdy przyrodnicy próbowali podejść do ptaka, ten wzbił się wysoko w powietrze i... wrócił na wysypisko. W końcu odleciał gdzieś na dobre.

Sęp płowy mieszka w górach południowej Europy (Hiszpania, Chorwacja, Albania). Widywany jest również w Azji i północnej Afryce. W Polsce najczęściej zatrzymuje się „po drodze”, najwyżej kilka razy w roku.

Sępy płowe żywią się przede wszystkim padliną. Są większe od orła przedniego. Swoje skrzydła potrafią rozłożyć do prawie trzech metrów szerokości. Szybują na skrzydłach uniesionych w kształcie litery V wykorzystując wznoszące prądy powietrza.

Sęp może żyć ponad 40 lat. Gdy zleci na ziemię, skacze albo kroczy. Natomiast, kiedy chce się wznieść, potrzebuje rozpędu.

« 1 »
oceń artykuł Pobieranie..

Ze względów bezpieczeństwa, kiedy korzystasz z możliwości napisania komentarza lub dodania intencji, w logach systemowych zapisuje się Twoje IP. Mają do niego dostęp wyłącznie uprawnieni administratorzy systemu. Administratorem Twoich danych jest Instytut Gość Media, z siedzibą w Katowicach 40-042, ul. Wita Stwosza 11. Szanujemy Twoje dane i chronimy je. Szczegółowe informacje na ten temat oraz i prawa, jakie Ci przysługują, opisaliśmy w Polityce prywatności.

Najaktywniejsi użytkownicy

  • 1
    KociaAnia
    ostatnia aktywność: 09.06.2019
    łączna liczba komentarzy: 27
  • 2
    maryniakopec
    ostatnia aktywność: 12.08.2019
    łączna liczba komentarzy: 35
  • 3
    gr3
  • 4
    wojas004
    ostatnia aktywność: 24.06.2019
    łączna liczba komentarzy: 111
  • 5
    Mikotka
    ostatnia aktywność: 09.07.2019
    łączna liczba komentarzy: 42

Najwyżej docenione