nasze media Najnowszy numer MGN 07-08/2020

Adam Śliwa

dodane 18.03.2014 10:27

Miś

Pięć malutkich niedźwiadków urodziło się w Parku Narodowym w Południowej Korei.

Misie to Czarne Niedźwiedzie himalajskie, zwane też tybetańskimi. Mają czarne futro z charakterystycznym białym trójkątem na piersi. Z powodu tego białego elementu, który przypomina księżyc są też nazywane niedźwiedziami księżycowymi.  Mają najsłabsze zęby ze wszystkich niedźwiedzi, przez co ich dieta to głównie pokarm roślinny. Mięso jedzą tylko jesienią gdy gromadzą tłuszcz na zimę. Wśród roślin mają jednak także swoje przysmaki. Uwielbiają przegryzać bambusy i owoce a także jak większość misiów miód. Dorosły osobnik osiąga ok. 120 - 180 cm długości. Malutkie niedźwiadki wędrują z mamą przez dwa lata. Gatunek występuje w południowo-wschodniej Azji, ale wiele tysięcy lat temu pojawiały się także w Europie.   Niedźwiedzie himalajskie są narażone na wyginięcie jak zwykle w Azji z powodu nielegalnych polować na mięso i dla chińskiej medycyny.

« 1 »
oceń artykuł Pobieranie..

Najaktywniejsi użytkownicy

  • 1
    maryniakopec
    ostatnia aktywność: 07.01.2020
    łączna liczba komentarzy: 36
  • 2
    gr3
  • 3
    wojas004
    ostatnia aktywność: 15.09.2019
    łączna liczba komentarzy: 113
  • 4
    minialo
    ostatnia aktywność: 21.11.2019
    łączna liczba komentarzy: 17
  • 5
    gkostka
    ostatnia aktywność: 13.01.2019

Najwyżej docenione