nasze media Najnowszy numer MGN 07/2019

dodane 30.07.2013 10:24

Najmniejszy i największy

Fenek jest najmniejszym ssakiem z rodziny psowatych, a jednocześnie największym ssakiem drapieżnym Sahary.

Ten śmieszny stworek ma od 30 do 40 cm długości i waży około 1 kg. Zamieszkuje półwysep arabski i północną Afrykę. Najbardziej charakterystyczne są jego długie uszy. Służą nie tylko do słuchania ale także chłodzą całe ciało. Fenek poluje nocą a w dzień kryje się w norach w ziemi. Mieszkają tam całe rodziny. Fenki są bardzo łatwe w oswojeniu i wiele z nich jest zwierzętami domowymi, głównie na Saharze. Żywią się gryzoniami i ptakami, a rośliny są źródłem wody. Bez picia potrafią przetrwać bardzo długo. 

« 1 »

TAGI: PRZYRODA, ZOO

oceń artykuł Pobieranie..

Ze względów bezpieczeństwa, kiedy korzystasz z możliwości napisania komentarza lub dodania intencji, w logach systemowych zapisuje się Twoje IP. Mają do niego dostęp wyłącznie uprawnieni administratorzy systemu. Administratorem Twoich danych jest Instytut Gość Media, z siedzibą w Katowicach 40-042, ul. Wita Stwosza 11. Szanujemy Twoje dane i chronimy je. Szczegółowe informacje na ten temat oraz i prawa, jakie Ci przysługują, opisaliśmy w Polityce prywatności.

Najaktywniejsi użytkownicy

  • 1
    KociaAnia
    ostatnia aktywność: 09.06.2019
    łączna liczba komentarzy: 27
  • 2
    maryniakopec
    ostatnia aktywność: 12.08.2019
    łączna liczba komentarzy: 35
  • 3
    gr3
  • 4
    wojas004
    ostatnia aktywność: 24.06.2019
    łączna liczba komentarzy: 111
  • 5
    Mikotka
    ostatnia aktywność: 09.07.2019
    łączna liczba komentarzy: 42

Najwyżej docenione