Woda wodzie nierówna

Woda wodzie nierówna

Janina Cicha

MGN 04/2010

publikacja 15.03.2010 13:14

Woda, wszędzie woda i ani kropli do picia. Tak mówili podobno starożytni żeglarze. Wody na Ziemi jest bardzo dużo, ale do picia nadaje się jej coraz mniej.

Aż dwie trzecie powierzchni kuli ziemskiej pokrywają morza i oceany. Jednak ta woda nie nadaje się picia, bo w niej są rozpuszczone liczne sole, szczególnie chlorek sodu, czyli sól kuchenna. Stopień zasolenia wody morskiej jest bardzo zróżnicowany. Nasz Bałtyk jest słabo zasolony – do 1,1 proc., ale już Morze Martwe aż do 22,0 proc. Przyjmuje się, że przeciętne zasolenie mórz i oceanów wynosi 3,5 proc., to znaczy, że z każdego litra takiej wody, można uzyskać około 35 g soli.

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

W subskrypcji otrzymujesz

  • Nieograniczony dostęp do:
    • wszystkich wydań on-line tygodnika „Gość Niedzielny”
    • wszystkich wydań on-line on-line magazynu „Gość Extra”
    • wszystkich wydań on-line magazynu „Historia Kościoła”
    • wszystkich wydań on-line miesięcznika „Mały Gość Niedzielny”
    • wszystkich płatnych treści publikowanych w portalu gosc.pl.
  • brak reklam na stronach;
  • Niespodzianki od redakcji.
Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
Pierwsza strona Poprzednia strona Następna strona Ostatnia strona
oceń artykuł Pobieranie..