Placki z pokrzyw
Anna Leszczyńska-Rożek

Placki z pokrzyw

Anna Leszczyńska-Rożek

MGN 07/2014

publikacja 23.10.2014 11:02

Tuż przy płocie można znaleźć zaskakujący, nowy smak :)

Pokrzywa nie bardzo jest lubiana. Rośnie, gdzie tylko może, często jest wycinana i niszczona. A szkoda, bo jest bardzo zdrowa. Zawiera mnóstwo żelaza, magnezu i witamin A i C. Można ją zaparzać i pić jak herbatę, dodawać do zup, w wywarze z niej płukać włosy, dodawać do jajecznicy, tarty, a nawet do pizzy! Pokrzywa ma bardzo miły ziołowy aromat i jest lekko gorzkawa. Można ją zbierać od maja przez całe lato, jeść bez obaw :) i eksperymentować jak ze szpinakiem :) Usmażona, ugotowana, upieczona lub zalana wrzątkiem pokrzywa przestaje parzyć. Ja robię z pokrzywy placki.

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

W subskrypcji otrzymujesz

  • Nieograniczony dostęp do:
    • wszystkich wydań on-line tygodnika „Gość Niedzielny”
    • wszystkich wydań on-line on-line magazynu „Gość Extra”
    • wszystkich wydań on-line magazynu „Historia Kościoła”
    • wszystkich wydań on-line miesięcznika „Mały Gość Niedzielny”
    • wszystkich płatnych treści publikowanych w portalu gosc.pl.
  • brak reklam na stronach;
  • Niespodzianki od redakcji.
Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
Pierwsza strona Poprzednia strona Następna strona Ostatnia strona
oceń artykuł Pobieranie..