Czekoladowa (anty)bajka
Czekolada z kranu ciekanie fot. Jakub Szymczuk

Czekoladowa (anty)bajka

Brak komentarzy: 0

Agata Puścikowska

MGN 01/2010

publikacja 16.02.2012 11:55

Słodki Wawel – jedna z najstarszych fabryk cukierniczych w Polsce.

Jedno, drugie, siódme kliknięcie i czekoladowo-informatyczne czary-mary ruszają. I trzeba wierzyć na słowo, że w kolejnych salach (żeby tam wejść, trzeba przebrać się w śnieżnobiały fartuch i zabawny czepek) zaczyna się mieszać, ważyć, tworzyć, dodawać. I że w dziwnych, nowoczesnych naczyniach jest już zaczątek przyszłej czekoladomaniackiej, radości. A cudowna czekolada wygląda najpierw jak... błotko.

SŁODKIE TAJEMNICE
Przemiła (pewnie dlatego, że uwielbia czekoladę) pani Stasia, czarująca brązowe co nieco już 40 lat, tłumaczy cierpliwie, co i jak. Tu miazga, tu cukier. I lecytynę trzeba dodać, i dodatki smakowe. Jakie? – W zależności od czekolady... Inne do gorzkiej, inne do mlecznej. Szczegóły? – To tajemnica. Słodka oczywiście. – I najważniejsze: gdy się to wszystko połączy, trzeba mieszać i mieszać. Bez porządnego mieszania nie ma porządnej czekolady – stanowczo mówi pani Stasia. – To nazywa się konszowaniem. Im więcej, dłużej, bardziej dokładnie się konszuje, tym dla czekolady, a właściwie dla nas, lepiej. Czekolada jest delikatniejsza, smaczniejsza.

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

W subskrypcji otrzymujesz

  • Nieograniczony dostęp do:
    • wszystkich wydań on-line tygodnika „Gość Niedzielny”
    • wszystkich wydań on-line on-line magazynu „Gość Extra”
    • wszystkich wydań on-line magazynu „Historia Kościoła”
    • wszystkich wydań on-line miesięcznika „Mały Gość Niedzielny”
    • wszystkich płatnych treści publikowanych w portalu gosc.pl.
  • brak reklam na stronach;
  • Niespodzianki od redakcji.
Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
Pierwsza strona Poprzednia strona Następna strona Ostatnia strona
oceń artykuł Pobieranie..
Dyskusja zakończona.