Festiwal kuchni ewangelizującej

KAI/k

publikacja 22.10.2007 09:22

Festiwal kuchni ewangelizującej odbył się w Hongkongu.

Najbardziej popularną potrawą okazały się grillowane skrzydełka kurczaka, nazwane "start do ewangelizacji".

Inna popularna potrawa zawierała mieszankę chińskich i zachodnich warzyw, symbolizując jedność Kościoła katolickiego w Chinach i na Zachodzie.

Jej twórca chciał przez nią wyrazić życzenie, by papież mógł jak najszybciej odwiedzić Chiny.

Pomysł, by przygotować potrawy o tematyce ewangelizacyjnej przyciągnął tysiące wiernych.

"Taki festiwal to najlepszy sposób na promowanie harmonii w rodzinie i ewangelizację świata" - podsumował jeden z duchownych dekanatu Kowloon.

Dodał, że "inicjatywa ta pomogła również budować poczucie jedności i solidarności wśród wiernych i wszystkich członków naszej społeczności".