Placki waniliowo- -bananowe

Mały Gość 11/2025

publikacja 23.10.2025 09:30

Idealne na drugie śniadanie do szkoły. Bardzo łatwe w przygotowaniu.

Placki waniliowo- -bananowe Magdalena Gros

Pyszne placki można zrobić wieczorem i przechować w lodówce. Jeżeli wolisz mniej słodkie, część skyru waniliowego możesz zastąpić jogurtem naturalnym.

Co jest potrzebne?

patelnia do naleśników (może być zwykła)

250 g skyru waniliowego

2 jajka

2 dojrzałe banany

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

160–170g mąki

1. Do wysokiej miski włóż skyr i jajka, i ostrożnie wymieszaj mikserem. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej do miski z ubitym skyrem i jajkami. Wymieszaj wszystko mikserem do połączenia składników.

2. Banany obierz i pokrój w plasterki. Dodaj je do pozostałych składników i dokładnie wymieszaj łyżką.

3. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Najlepiej posmaruj ją pędzlem umoczonym w oleju. Utrzymuj średnią moc palnika i łyżką wykładaj ciasto na patelnię.

Placek z każdej strony smaż około 2–3 minut. Obracaj je łopatką, najlepiej silikonową.

Placki świetnie smakują posypane cukrem pudrem lub z ulubionym dżemem.

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

Czytasz fragment artykułu

Subskrybuj i czytaj całość

już od 14,90

Poznaj pełną ofertę SUBSKRYPCJI

Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.