publikacja 23.10.2025 09:30
Idealne na drugie śniadanie do szkoły. Bardzo łatwe w przygotowaniu.
Magdalena Gros
Pyszne placki można zrobić wieczorem i przechować w lodówce. Jeżeli wolisz mniej słodkie, część skyru waniliowego możesz zastąpić jogurtem naturalnym.
Co jest potrzebne?
patelnia do naleśników (może być zwykła)
250 g skyru waniliowego
2 jajka
2 dojrzałe banany
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
160–170g mąki
1. Do wysokiej miski włóż skyr i jajka, i ostrożnie wymieszaj mikserem. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej do miski z ubitym skyrem i jajkami. Wymieszaj wszystko mikserem do połączenia składników.
2. Banany obierz i pokrój w plasterki. Dodaj je do pozostałych składników i dokładnie wymieszaj łyżką.
3. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Najlepiej posmaruj ją pędzlem umoczonym w oleju. Utrzymuj średnią moc palnika i łyżką wykładaj ciasto na patelnię.
Placek z każdej strony smaż około 2–3 minut. Obracaj je łopatką, najlepiej silikonową.
Placki świetnie smakują posypane cukrem pudrem lub z ulubionym dżemem.
To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.
już od 14,90 zł