Co powinno być w koszyczku?

publikacja 20.05.2021 09:54

Baranek z chorągiewką, malowane jajka, ostry chrzan i…

KRYSTYNA BARTOSIK /EAST NEWS KRYSTYNA BARTOSIK /EAST NEWS

W Wielką Sobotę tradycyjnie święci się pokarmy, które znajdą się potem na wielkanocnym stole podczas śniadania. Niezależnie od tego, czy święcić będziemy w kościele, czy z powodu pandemii w domu, warto wiedzieć, co powinno znaleźć się w koszyczku i dlaczego takie właśnie pokarmy? W Polsce zwyczaj znany jest od XIV wieku. Kiedyś szlachcic posyłał powóz konny po kapłana, który przybywał, by poświęcić cały dworski stół. Dzisiaj obrzęd święcenia odbywa się najczęściej w kościołach albo przed nimi na wystawionych stołach. Do koszyka zawsze wkładano pokarmy, które w pierwszy dzień świąt nie wymagały gotowania, bo przygotowywano je wcześniej.

Co włożyć do koszyczka?

1. Koszyczek wykładamy białą serwetką. 2. Przystrajamy zielonymi gałązkami bukszpanu (zieleń to nadzieja, to nowe życie). 3. Do środka koszyczka wkładamy baranka z zatkniętą chorągiewką na „zielonej łączce” z rzeżuchy albo owsa. 4. Wokół baranka: chleb, jaja (często malowane pisanki), sól, kawałek szynki, chrzan, ciasto (mazurek, babka). 5. Koszyczek przykrywamy białą serwetką i niesiemy do poświęcenia. 6. Po poświęceniu przez chwilę adorujemy Jezusa przy Bożym grobie. 7. Przed śniadaniem wielkanocnym dzielimy się święconym jajem i składamy sobie życzenia.

Dlaczego baranek z chorągiewką?

To znak Chrystusa Zmartwychwstałego, który ofiarował swoje życie za nasze grzechy. Przypomina o tym krzyż na chorągiewce i napis „Alleluja”.

Dlaczego jajko?

To symbol życia, które się odradza. Podobnie jak baranek wielkanocny oznacza zwycięstwo życia nad śmiercią. Skorupki święconego jajka rozsypywano kiedyś wokół domu i zakopywano w polu, co miało zapewnić urodzaj.

Dlaczego chleb?

To symbol pokarmu dla duszy – Ciała Chrystusa. Jezus powiedział o sobie: „Ja jestem chlebem życia. Kto do Mnie przychodzi, nie będzie łaknął...”. I dla ciała. W modlitwie „Ojcze nasz” prosimy, by nigdy go nie zabrakło.

Dlaczego wędlina?

To symbol baranka, którego Izraelici zabijali i spożywali rodzinnie w święto Paschy. Kiedyś mięso spożywano rzadko, bo było drogie. Ma zapewnić zdrowie i dostatek.

Dlaczego ciasto?

To symbol ludzkich zdolności, dlatego najlepiej, gdy jest upieczone w domu, a nie kupione w sklepie. Słodycz jest nagrodą za wytrwanie w postanowieniach postnych.

Dlaczego chrzan?

To znak ludzkiej siły i zdrowia, wzmacnia właściwości potraw. Ostry smak i zdolność wyciskania łez są symbolem męki Pańskiej, zwieńczonej słodyczą zmartwychwstania.

Dlaczego sól?

To symbol ochrony przed zepsuciem i wszelkim złem. Chrystus mówił do uczniów, że są „solą ziemi”. Sól nadaje potrawom smak.

Dlaczego pieprz?

To symbol gorzkich ziół, które Izraelici jedli na pamiątkę pobytu w Egipcie. •

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.