Rośnie na polu

Adam Śliwa

publikacja 20.05.2021 09:51

Ostre wąsy. Wąskie albo lancetowate liście. Kłosy albo wiechy. Zboże zbożu nierówne.

Rośnie na polu

Do tych pól malowanych zbożem rozmaitem. Wyzłacanych pszenicą, posrebrzanych żytem” – pisał Adam Mickiewicz w „Panu Tadeuszu”. Zboże ma sporo odmian. Wszystkie należą do rodziny wiechlinowatych. Z ich ziaren powstają pasze, płatki i mąka, bez której nie byłoby pysznego chleba i innego chrupiącego pieczywa. Co ciekawe, do zbóż zalicza się też kukurydzę i ryż. Zboża można uprawiać jako ozime lub jako jare. Co to znaczy? Ozime potrzebują zimy, by wyrosnąć pięknym łanem. To znaczy, że ziarno wysiewa się jesienią, a zbiera latem. Zboża jare natomiast wysiewa się wczesną wiosną i zbiera również latem. W pszenicy, życie czy jęczmieniu ziarno zebrane jest w kłosach. W owsie czy w prosie – w wiechach. Sprawdźmy z bliska, co kryje się w kłosach niektórych zbóż.

Rośnie na polu Rośnie na polu Rośnie na polu Rośnie na polu Rośnie na polu Rośnie na polu Rośnie na polu

 

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.