Smaczne pudełka

Magdalena Gros

|

MGN 12/2019

publikacja 19.12.2019 10:36

Otwierasz śniadaniówkę… Znowu kanapki! A gdyby tak coś innego na drugie śniadanie?… Wiemy, jak to zrobić!

Smaczne pudełka freepik.com

B ardzo popularne są tzw. lunch boxy, czyli pudełka z posiłkiem do zjedzenia poza domem. Ich przygotowanie wcale nie musi być trudne ani czasochłonne. Może być świetną zabawą i okazją do spędzenia czasu z mamą albo tatą (zależy, kto w domu jest szefem kuchni). Otwierając pudełko w szkole, nie tylko poczujesz zapach pysznego jedzenia, ale przypomnisz sobie, jak miło spędziłeś czas, szykując te pudełkowe zapasy. Pełny brzuch i uśmiech gwarantowane. Na początek mam dla was kilka propozycji pudełkowych, a do tego dwa proste przepisy. Kotlety z kaszy gryczanej oraz sałatkę z ryżu i kurczaka można zjeść na obiad z sosem pieczarkowym albo jogurtowo-czosnkowym, a to, co zostanie, zabrać ze sobą do szkoły na drugie śniadanie.

Sałatka z ryżem i kurczakiem

Co jest potrzebne? ☻ ugotowany ryż (5–6 łyżek) ☻ pół puszki fasoli czerwonej ☻ pół puszki kukurydzy ☻ pół papryki czerwonej ☻ kawałki kurczaka albo usmażona pierś z kurczaka lub indyka ☻ słonecznik ☻ pestki dyni ☻ oliwa z oliwek ☻ sól ☻ ulubione zioła Jak to zrobić? Fasolę i kukurydzę opłukać z zalewy i zostawić na sicie do wyschnięcia. Można je też wysuszyć za pomocą ręczników kuchennych. Mięso pokroić na kawałki wielkości ok. 1 cm. Paprykę umyć i pokroić w kostkę. Do miski wrzucić ryż, mięso, fasolę, kukurydzę, paprykę, garść słonecznika i garść pestek dyni, polać oliwą z oliwek, doprawić do smaku, wymieszać starannie. Najlepiej wieczorem przygotować w naczyniach ryż, warzywa i mięso, a dopiero rano połączyć składniki. Zajmie to trzy minuty.

Kotlety z kaszy gryczanej i białego sera

Co jest potrzebne? ☻ 100 g kaszy gryczanej ☻ 150–200 g białego sera ☻ cebula ☻ 2 ząbki czosnku ☻ jajko ☻ koperek (świeży lub suszony) ☻ sól i pieprz do smaku Jak to zrobić? Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odstawić do ostygnięcia. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę, dodając na ostatnie 30 sekund smażenia czosnek. Odstawić do ostygnięcia. W dużej misce rozgnieść widelcem biały ser, dodać kaszę i cebulę z czosnkiem, koperek, doprawić solą i pieprzem. Można spróbować, czy smak nam odpowiada. Na sam koniec dodać jajko i wszystko dokładnie wymieszać (najlepiej ręką). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy formować kotlety i układać na blaszce. Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

Pudełkowe PoRady

☻ Zabierz do szkoły owoce i pokrojone w słupki warzywa (marchewka, ogórek, papryka). ☻ Pożywną przekąską są też bakalie (rodzynki, żurawina, orzechy włoskie, laskowe lub nerkowca, suszone śliwki albo morele). ☻ Jesienią i zimą możesz zabrać do termosu gorące kakao albo nawet zupę krem (z dyni, z brokułów). To będzie przyjemna rozgrzewka, gdy zmarznięty po Roratach dotrzesz do szkoły. ☻ Pudełko świetnie nadaje się też na zimne dania obiadowe (pierogi albo kotlet – nie tylko z mięsa, ale i z soczewicy albo kaszy gryczanej)… ☻ …i oczywiście wszelkiego typu sałatki: na bazie ryżu, kaszy jaglanej z dodatkiem fasoli z puszki, kukurydzy, groszku, kawałków kurczaka, kabanosów lub parówek, pestek dyni lub słonecznika, fasolki szparagowej, jajek, suszonych pomidorów, papryki itp. Eksperymentujcie! ☺

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.