Bawić się jak szlachta

Magdalena Gros

|

MGN 02/2019

publikacja 14.02.2019 14:38

Bale, maskarady, tańce, przebierańcy. Śmiech i radość. Jednym słowem: karnawał.

Bawić się jak szlachta zdjęcia istockphoto

Korzenie karnawału sięgają antycznej Grecji i Rzymu. Do Polski przywędrował z Europy Wschodniej za czasów szlachty sarmackiej. Trwał od święta Trzech Króli do wtorku przed Środą Popielcową. Kiedyś nazywano go zapustami. W tym czasie hucznie się bawiono, a stoły uginały się od jedzenia. Każdy dzień karnawału zbliżał do Wielkiego Postu, kiedy to należało pożegnać mięso. Stąd też nazwa: carne vale to z włoskiego dosłownie: mięso, żegnaj. W Polsce ze słów „mięso” i „opust”, czyli pożegnanie, powstało słowo „mięsopust”, które odnosiło się szczególnie do trzech ostatnich dni karnawału. Polacy wzbogacili europejskie zabawy o ludowe zwyczaje. Organizowano kuligi z pochodniami i muzyką. Sanie jeździły od dworku do dworku, a w każdym uczta i zabawa trwały nawet kilka dni. Na hasło wodzireja „Kulig, kulig!” towarzystwo wsiadało do sań i jechało dalej. W miastach urządzano pochody przebierańców i bale maskowe. Zwyczajem polskiej szlachty też możecie w domu urządzić karnawałową zabawę. Zaproście kolegów, udekorujcie pokój (wystarczy kilka balonów i serpentyn) i przygotujcie małe co nieco (obok znajdziecie dwie propozycje). Możecie też zrobić maski, przygotować śmieszne gry i zabawy. Na przykład kalambury albo Twister (kupcie go w sklepie, ale można też zrobić samemu – obok instrukcja). Zapytajcie rodziców, w co bawili się z rówieśnikami. No i obowiązkowe tańce! Taką imprezę będziecie długo wspominać. I jestem pewna, że zapomnicie o telewizji i komputerze. Nie wolno tylko zapomnieć o tym, by na koniec po zabawie posprzątać.

Bruschetta lub minizapiekanki

Co jest potrzebne? – podłużna bułka zwana paryską – oliwa z oliwek – ząbek czosnku (możesz pominąć, ale nadaje smak) – pomidory (3 sztuki) – oliwki (mały słoik) – sól, pieprz Jak to zrobić? Bułkę pokrój na kromki i zrumień w tosterze albo piekarniku. Pomidory sparz, obierz skórkę, usuń pestki i pokrój w drobną kostkę. Oliwki przekrój na pół. Opieczoną, ciepłą bułkę natrzyj obranym, przekrojonym czosnkiem i posmaruj obficie oliwą. Pomidory przypraw do smaku (jeżeli masz, to możesz użyć świeżej lub suszonej bazylii). Nakładaj na każdą kromkę pomidory i oliwki. Jeżeli wolisz tradycyjne smaki, to możesz przygotować minizapiekanki. Kromki posmaruj masłem, następnie połóż na nich to, na co masz ochotę – np. szynkę, paprykę, oliwki, cebulę – i posyp startym żółtym serem. Zapiekaj w piekarniku (najlepiej z funkcją grilla) nagrzanym do 200 stopni przez około 5 min., aż ser się roztopi i bułka zrumieni. ☻

Koreczkowy jeż

Co jest potrzebne? – żółty ser (około 20 dkg) – kabanosy (2–3 sztuki) – papryka (1 duża) – oliwki (mały słoik) – jabłko (1 duże) – wykałaczki Jak to zrobić? Umyj jabłko (nie obieraj) i paprykę. Ser pokrój w grubą kostkę, kabanosy na plasterki, oliwki wzdłuż na pół, a paprykę w kostkę. Na każdą wykałaczkę nabijaj po kolei oliwkę, kabanosa, paprykę, ser i wbijaj w jabłko. Staraj się, by każda wykałaczka wystawała na tyle, by można było wyjąć koreczek z jabłka. Powtarzaj czynność, aż całe jabłko będzie zapełnione lub do wyczerpania składników. Przykryj folią, schowaj do lodówki i wyjmij przed przyjęciem. Smacznego! ☻

Gra Twister

Co jest potrzebne? – żółte, zielone, niebieskie i czerwone kartki (po 6 sztuk) – białe kartki – rzep – taśma dwustronna Jak to zrobić? Z kartek wytnij koła o średnicy 18 cm. Za pomocą taśmy dwustronnej przyklej kawałek rzepu i przyczep kółka do dywanu w czterech rzędach: czerwone, niebieskie, żółte i zielone. Odległość między rzędami powinna wynosić 10 cm, a między kółkami danego koloru 5 cm. Zamiast dywanu możesz użyć np. grubego papieru do pakowania o wymiarach 120 cm x 170 cm i przykleić kółka zrobione z papieru samoprzylepnego. Z białych kartek przygotuj 32 mniejsze karteczki (cztery karteczki na każdy kolor i każdą rękę i nogę). Na kartkach napisz: czerwony, żółty, niebieski, zielony, lewa noga, prawa noga, lewa ręka, prawa ręka. Do jednego pudełka włóż kartki z kolorami a do drugiego z częściami ciała. Prowadzący grę losuje po jednej kartce z każdego pudełka i odczytuje, co gracze mają zrobić. Np. lewa ręka na czerwone pole. ☻

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.