W Polsce „rośnie” złoto

Gabriela Szulik

dodane 12.11.2018 14:41

Za 100 g trufli – najdroższych grzybów świata – trzeba zapłacić ponad 100 zł

W Polsce „rośnie” złoto PAP/EPA

Trufle kojarzą się przede wszystkim z Włochami i Francją. Nawet do głowy nikomu nie przyjdzie, że najdroższe grzyby świata można uprawiać w… Polsce. Tymczasem okazuje się, że trufle od dawien dawna były u nas znane. Między wojnami światowymi trufle jadano nie tylko na dworach szlacheckich, ale nawet w domach mieszczan pojawiał się ten rarytas.

W Europie znanych ok. 200 różnych gatunków trufli, ale zaledwie kilka uznawanych jest za wartościowe. Najbardziej ceniona jest trufla biała. Ten gatunek występuje przede wszystkim we Włoszech. W Hiszpanii uprawiana jest trufla czarnozarodnikowa. A w Polsce występuje trufla letnia, która nie potrzebuje klimatu śródziemnomorskiego, natomiast idealnie sprawdza się u nas. Możliwość występowania trufli na naszym terenie wciąż badają naukowcy. Wszystko zależy od odpowiedniej gleby. Trufla lubi ziemi o zasadowym odczynie powyżej 7pH i wysokiej zawartości wapnia. Gleba musi też być odpowiednio wilgotna.

Poza tym te wyjątkowe grzyby rosną tylko w obecności niektórych drzew. Nie da się hodować tak samo, jak pieczarek. Można najwyżej stworzyć im sprzyjające warunki i… czekać a potem szukać jakieś 30 cm pod ziemią.

Tagi: