Królowa na śniadanie

Magdalena Gros

|

MGN 11/2018

publikacja 22.11.2018 10:27

Kipi kasza, kipi groch. Lepsza kasza niż ten groch, bo od grochu boli brzuch a od kaszy jesteś zdrów.

Królowa  na śniadanie Magdalena Gros

Znacie ten wierszyk…? Jest w nim sporo racji, bo kasze są bardzo zdrowe i pożywne. Wśród nich królową jest kasza jaglana. Malutkie, żółciutkie kuleczki kryją w sobie prawdziwą bombę odżywczą. A więc… z drogi kanapeczki i bułeczki! Na śniadanie zaprasza królowa.

Kasza na katar

Kasza jaglana zawiera m.in. żelazo, witaminy z grupy B, magnez, cynk, mangan, potas, fosfor. A także… – uwaga, dziewczyny! – krzem, który korzystnie wpływa na włosy, skórę i paznokcie, oraz wiele innych cennych minerałów i aminokwasów. Prażona ma też cenną umiejętność wysuszania śluzu zalegającego w naszym organizmie. Mówiąc prościej, kasza jaglana pomoże pozbyć się kataru, który jesienią może szczególnie doskwierać. Ziarna te są neutralne w smaku, więc można je przyrządzić i na słodko, i na słono.

Kasza zamiast makaronu

Z kaszy jaglanej można upiec ciasto, babeczki, przygotować budyń i krem, zrobić sałatkę, zapiekankę, pasztet, kotlety, różne farsze, naleśniki, kluski. Można ją też dodać do zupy zamiast makaronu albo podać z gulaszem. Jednym słowem z kaszy jaglanej można zrobić… prawie wszystko. Przygodę z królową kasz możesz zacząć od ciepłego, słodkiego śniadania. Obok znajdziesz przepis na kaszę jaglaną z jabłkiem, żurawiną i rodzynkami, a w ramce – instrukcję, jak kaszę jaglaną gotować.

Jak ugotować kaszę jaglaną?

Jaglankę gotuję w proporcjach 1:2 – na 100 g kaszy potrzeba 200 g wody. Prościej: do ugotowania połowy szklanki kaszy należy użyć szklanki wody. Gotuję ją na najmniejszym palniku. Zanim nabierzesz wprawy, zaglądaj do garnka, żeby kaszy nie przypalić. A najlepiej poproś o pomoc kogoś z dorosłych. Teraz po kolei mój przepis: 1. Na rozgrzaną patelnię lub garnek z grubym dnem wsypuję suchą kaszę jaglaną i prażę, ciągle mieszając, aż ziarna staną się jaśniejsze i poczuję orzechowy zapach. 2. Uprażoną kaszę przerzucam na gęste sitko i bardzo dokładnie płuczę. 3. Przepłukaną jaglankę wrzucam do gotującej się wody, przykrywam garnek, zmniejszam ogień i gotuję, aż kasza wchłonie całą wodę. 4. Wyłączam gaz i na 15 minut zostawiam kaszę w przykrytym garnuszku.

Kasza jaglana z jabłkiem, żurawiną i rodzynkami

Co jest potrzebne? 100 g (kilka łyżek) ugotowanej kaszy jaglanej 2 duże słodkie jabłka umyte i starte na tarce Rodzynki Żurawina Cynamon do smaku Jak to zrobić? Jabłka umieszczamy w garnku i podlewamy kilkoma łyżkami wody lub mleka kokosowego. Dodajemy rodzynki, żurawinę i cynamon. Mieszamy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu, aż jabłka i bakalie zmiękną. Następnie dodajemy kaszę jaglaną i mieszamy. Po chwili wykładamy jaglankę na talerz i posypujemy wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi. Takie śniadanie można przygotować wieczorem, a rano tylko podgrzać. Ważne jednak, żeby w lodówce osobno przechowywać kaszę, a osobno przygotowane, przesmażone jabłka. Smacznego!

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.