Krokusy w Szczecinie

Adam Śliwa Adam Śliwa

publikacja 21.02.2018 13:55

Na Jasnych Błoniach w Szczecinie pojawiły się oznaki wiosny. Krokusy zwane też...

Wiosenne krokusy Wiosenne krokusy
PAP/Marcin Bielecki

Szafranem. Ta niepozorna roślinka kryje w sobie prawdziwy skarb. Zdradza nam jaki, jego druga nazwa czyli wspomniany szafran. Od wieków szafran uprawny był sadzony dla żółtego pyłku znajdującego się wewnątrz kwiatu, idealnie nadającego się jako przyprawa.

Był też jedną z najdroższych przypraw i niewiele w tym temacie się zmieniło. Żeby zebrać kilogram przyprawy potrzeba 150 tysięcy kwiatów. Szafran barwi potrawy na żółto. Najpopularniejszym sposobem jego wykorzystania jest dodawanie do ryżu. Wiele indyjskich potraw jest doprawianych żółtą przyprawą. Nadaje się do mięs, serów, a nawet wypieków czy alkoholi. W starożytnym Rzymie czy w Chinach używano go także jako barwnik ubrań lub do farb. Szafran był też używany jak lekarstwo, choć jego wpływ na zdrowie wciąż jest badany.

Krokusy sadzone w miastach dla ozdoby nie nadają się do jedzenia, ani zbierania przyprawy ;)