Opłatki już się pieką

Gabriela Szulik

publikacja 12.11.2017 17:43

Listopad to miesiąc, w którym zaczyna się wypiekanie milionów opłatków a potem w jeden wieczór znikają wszystkie.

Opłatki już się pieką Opłatki najczęściej wypiekają siostry zakonne PAP Jakub Sikora

Polska jest jedynym krajem, gdzie piecze się opłatki, dlatego wędrują one do katolików na całym świecie. Do USA, na Litwę, do Kanady a nawet do Australii.

W specjalnych maszynach przypominających wielki mikser najpierw miesza się mąkę i wodę w odpowiednich proporcjach, potem ciasto wlewa się w stalowe kleszcze przypominające gofrownicę i najwyżej półtorej minuty piecze w temperaturze około 150 stopni. Im opłatek cieńszy, tym lepszy.

Opłatki najczęściej wypiekają siostry zakonne, ale zdarzają się też piekarnie prowadzone przez świeckich – zawsze muszą mieć zgodę instytucji kościelnych, specjalny certyfikat  na wypiek hostii i opłatków.

Kiedy opłatki dotrą do parafii, ksiądz je błogosławione i dopiero wtedy trafiają do rodzin.