Pancernik kulowaty

Gabriela Szulik

dodane 13.06.2017 12:11

W chwili zagrożenia potrafi zwinąć się w pancerną kulę. Żaden drapieżnik nie jest w stanie jej rozerwać.

Pancernik kulowaty Pancernik kulowaty we wrocławskim zoo PAP/Aleksander Koźmiński

Pancernik kulowaty przyszedł na świat miesiąc temu we wrocławskim zoo. Pancernik kulowaty bolita w chwili zagrożenia potrafi zwinąć się w pancerną kulę i wtedy przypomina piłkę. Żaden drapieżnik nie jest w stanie jej rozerwać.

Pancerniki kulowate to ssaki żyjące w Brazylii. Ich ciało, łącznie z głową i ogonem okrywa gruby łuskowaty pancerz. Między pancerzem przednim a tylnym znajdują się 3 rzędy ruchomych płytek. Górna część łusek kostnych czasem pokrywa delikatna sierść. Natomiast pod spodem zwierzę jest bujnie owłosione.

Pancernik kulowaty ma 45 cm długości i do tego jeszcze ogon długi na 10 cm. Mają krótkie nogi, mimo to potrafią się bardzo szybko przemieszczać, z prędkością nawet do 50 km na godzinę. Lubią owady, przede wszystkim termity, które łapią lepkim językiem i rośliny, które wydrapują z ziemi ostrymi pazurami. Jako samotniki większość czasu spędzają na kopaniu i spaniu. Potrafią spać nawet 16 godzin. W zależności od gatunku pancernik może być lekko różowy, żółtawy, brązowy albo szary.

Młody pancernik urodzony we wrocławskim zoo miał delikatną skórę, która z każdym tygodniem twardnieje aż stanie się kostnym pancerzem. Pancerniki żyją od 4 do 12 lat.

Tym wyjątkowym zwierzętom grozi wymarcie, dlatego pancerniki znajdują się w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

W 2014 to pancernik kulowaty był oficjalną maskotką Mistrzostw Świata w Piłce Nożnej w Brazylii.

Tagi: