Do schrupania na raz

MGN 02/2016

publikacja 13.04.2016 12:12

Kolorowe, niewielkie i chrupiące. Grzanki i koreczki to zestaw, który sprawdzi się przy różnych okazjach.

Do schrupania na raz Anna Leszczyńska-Rożek

Podczas szkolnej zabawy karnawałowej, spotkania z przyjaciółmi, a nawet na urodzinach, grzanki i koreczki sprawdzają się znakomicie. Zamiast tracić czas na przygotowania skomplikowanych dań, można te przekąski przygotować wspólnie. A pozostały czas wykorzystać na zabawę, rozmowy, słuchanie muzyki czy oglądanie filmu. Moje propozycje niech wam podsuną pomysły do tworzenia własnych, kolorowych zestawów.

Baza

Żeby je przygotować, nie trzeba robić specjalnych zakupów. Wystarczy wykorzystać to, co jest w lodówce. Bazą grzanek jest oczywiście pieczywo (chleb, bułki czy bagietka). Ja zrobiłam je z bagietki, bo można ją pokroić w małe kromeczki. Najpierw trzeba włączyć piekarnik i temperaturę nastawić na ok. 150 stopni C. Potem pokrojone pieczywo jedną stroną zanurzać w oliwie z oliwek (jeśli ktoś nie lubi, wystarczy posmarować masłem), układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypać odrobiną ulubionych ziół. Ja wykorzystałam zioła prowansalskie. Aromatyczne kromeczki trzeba włożyć na kilka minut do piekarnika, żeby się lekko zrumieniły, i... można wymyślać kolorowe zestawy.

Z pomidorową nutą

Jeden lub dwa pomidory obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do niewielkiej miseczki, dodać drobno posiekaną cebulkę, szczypiorek lub dymkę. Doprawić solą, pieprzem i dobrze wymieszać. Pomidorową mieszankę ułożyć łyżeczką na grzankach udekorowanych liściem sałaty.

Z serem lub pasztetem

Do przygotowania serowych grzanek wystarczy zwykły ser żółty, pleśniowy lub biały twarożek z dodatkiem szczypiorku, posiekanej natki pietruszki lub rzodkiewki. Każdy wybiera to, co lubi. Warto pamiętać, by do każdej kombinacji dodać listki jakiejkolwiek sałaty. Byle było zielono, bo wtedy grzanka wygląda bardzo dekoracyjnie. Można też dodatkowo udekorować kromeczki plasterkami ogórka, paskami papryki czy pomidorkami koktajlowymi. Grzanki można też przygotować z wędliną, pasztetem, jajkiem, papryką, pastą rybną, korniszonami. Możliwości są dziesiątki. Im więcej zestawów, tym lepsza zabawa i większa uczta. A poza tym lepiej schrupać grzanki niż objadać się chipsami :)

Na dokładkę koreczki

A do grzanek można jeszcze przygotować koreczki. Tutaj też możliwości jest wiele, ale najważniejsze są małe drewniane wykałaczki, na które trzeba nabijać kolorowe składniki: różnego rodzaju sery, wędliny, warzywa, a nawet owoce. Owocowe koreczki sprawdzają się jako słodki przerywnik. Smakują wyjątkowo, jeśli jeszcze polejemy je roztopioną czekoladą z niewielką ilością wody. Położone na talerzu lub desce wyglądają naprawdę smakowicie :)

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.