Taktyka na stole

|

MGN 01/2016

publikacja 15.02.2016 09:18

Na stole wszystko ma swoje miejsce. Wigilijna wieczerza jest świetną okazją do ustawienia wszystkiego zgodnie z zasadami. Możecie w tym wyręczyć rodziców czy dziadków.

Taktyka na stole rysunek Monika Juroszek

Talerze ustawiamy w takiej kolejności, w jakiej będziemy jeść potrawy. Na samej górze talerz na zupę, pod nim talerz na danie główne. Jeśli na stole jest miejsce, z lewej, górnej strony głównego talerza można ustawić mały talerzyk na owoce albo na deser. Przy sztućcach zasada jest podobna. Najdalej od talerza leżą te, które będą używane jako pierwsze. Najbliżej talerza leżą sztućce na późniejsze dania. Jeśli więc na pierwsze danie jest zupa, najdalej, po prawej stronie talerza leży łyżka. Po lewej widelec, a przy samym talerzu, po prawej, nóż do dania głównego. Nad talerzem ustawiamy skierowany w prawo widelczyk do ciasta, a nad nim – skierowaną w lewo małą łyżeczkę do mieszania kawy czy herbaty. Szklanki do napojów, filiżanki i kieliszki ustawia się po prawej stronie nad talerzem. Po lewej stronie lub nad talerzem ma swoje miejsce serwetka, którą przed rozpoczęciem posiłku zawsze trzeba rozłożyć na swoich kolanach. I jeszcze jedno. Jeśli skończyliśmy jeść, sztućce kładziemy na talerzu równolegle do siebie „na godzinie piątej”. Jeśli jeszcze nie skończyliśmy, kładziemy sztućce na talerzu na krzyż. Zęby widelca mają leżeć nad ostrzem noża. Nie należy sztućców opierać o brzeg talerza, tak by trzonkami leżały na obrusie.

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.