Letnie orzeźwienie

Anna Leszczyńska-Rożek

|

MGN 07/2015

dodane 24.07.2018 10:06

Letnie orzeźwienie Roman Koszowski/ Foto Gość

Najbardziej smakują latem, przy upalnej pogodzie. Śmietankowe i owocowe, na patyku  i w wafelku. Każdy ma swoje ulubione.

W sklepach znajdziemy wiele smaków i rodzajów lodów. W lodziarniach czy cukierniach wybór jest jeszcze większy. Podobno mistrzami są Włosi. Oni robią najlepsze lody. Ale każdy może spróbować dorównać mistrzom. Lodowy deser zrobiony w do- mu jest bardzo zdrowe, bo nie trzeba do niego dodawać cukru. Na dodatek ma wyrazisty smak i kolor. I jest bardzo owocowy. Jeśli więc ktoś woli sorbety czy lody owocowe, ten przepis jest dla niego.

Co jest potrzebne?

Jak to zrobić?

Do przygotowania lodów zabieramy się 3 lub 4 godziny wcześniej – tyle czasu będzie potrzebował deser, żeby się zamrozić. Najpierw myjemy owoce. Potem niewielkim nożykiem obieramy ze skórki mango i odsuwamy pestkę. Pestka jest dość duża i spłaszczona. Jeśli więc owoc jest bardzo dojrzały i miękki można pestkę zostawić, ale wtedy owoc okrawamy wokół niej. Mango pokrojone w kawałeczki i włożone do plastikowego pojemnika, wkładamy do zamrażalnika. Teraz można iść na podwórko : ) Pokrojony owoc potrzebuje co najmniej 3 godzin na zamarznięcie. Kiedy mango jest już dobrze zamrożone, obieramy ze skórki banany i kroimy w plasterki. Razem z zamrożonym mango wrzucamy je do blendera i miksujemy tak długo, aż powstanie kremowa masa. I… lody gotowe! Teraz jeszcze wystarczy je wyłożyć do miseczek, ozdobić innymi owocami, sosami czy bitą śmietaną, jak kto lubi. Warto też spróbować innych owocowych zestawów. Wystarczy wymienić mango na truskawki, maliny, jagody, kiwi czy ananasa.

Smacznego eksperymentowania: )

Tagi: