Jadalne pisanki

Anna Leszczyńska-Rożek Kawiarnianaukowa.pl

|

MGN 04/2015

dodane 18.06.2015 12:31

Jest pyszna, łatwa w przygotowaniu i smakuje nie tylko podczas świątecznych dni.

Jadalne pisanki Anna Leszczyńska-Rożek

Podczas Wielkanocy zjadamy bardzo dużo jaj na twardo, najczęściej z majonezem. Kiedy przejdzie nam już na nie ochota, z jadalnych pisanek można przygotować pastę jajeczną. Dobrze smakuje nie tylko w świąteczne dni. Można nią poczęstować gości albo podać do świeżego pieczywa podczas rodzinnego śniadania. Co jest potrzebne? ☻ 4 jajka ☻ 2 łyżki majonezu ☻ ½ cebuli lub mała młoda cebulka dymka ☻ sól i pieprz do smaku Jak to zrobić? Jajka gotujemy na twardo. Kiedy ostygną, obieramy je ze skorupek i kroimy na drobną kostkę. Pokrojone jajka wrzucamy do miski. Następna w kolejności jest cebula. Poszatkowaną dorzucamy do jajek. Można dodać cebulkę dymkę albo szczypiorek – wtedy pasta trochę się zazieleni. Na koniec pastę trzeba doprawić pieprzem i solą, dodać majonez i dokładnie wymieszać. Pasta doskonale smakuje ze świeżą bułką lub chlebem. Można ją zajadać razem z pomidorem czy ogórkiem. Dobra jest też jako dodatek do kanapki z wędliną. Przechowywana w lodówce może być zjedzona na drugi dzień. A podczas małego przyjęcia dla przyjaciół można ją podać na krakersach i ozdobić kolorową papryką. Spróbujcie :)

Tagi: