Na słodko i na słono

Anna Leszczyńska-Rożek

|

MGN 03/2015

publikacja 18.06.2015 12:27

Oryginalne, nie tylko w smaku. Łatwe przekąski dla siebie i niespodziewanych gości

Na słodko i na słono Anna Leszczyńska-Rożek

Wystarczy ciasto francuskie, z którego można zrobić coś bardzo smacznego, zarówno na słodko, jak i na słono. Niektóre rodzaje tego ciasta można mrozić, dzięki temu w każdej chwili ciasto francuskie jest pod ręką, gotowe do użycia. Oto kilka propozycji.

Kiełbaski

Potrzebne będą: ☻ opakowanie ciasta francuskiego ☻ kilka kiełbasek ☻ kilka plasterków żółtego sera ☻ pół papryki lub dwa ogórki kiszone Jak to zrobić? Najpierw nastawiamy temperaturę w piekarniku wg przepisu na opakowaniu ciasta. Ja nastawiam piekarnik najczęściej na ok. 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na desce lub stolnicy rozłożyć płaty ciasta francuskiego i pociąć na niewielkie kwadraty. Na ciasto francuskie kładziemy plastry żółtego sera i kawałek papryki lub ogórka kiszonego i kiełbaskę. Wszystko zawijamy i układamy na blaszce. Pieczemy aż ciasto „spuchnie” i zarumieni się na złoty kolor (ok. 25 minut). Podajemy gorące i chrupiące z pomidorem lub ketchupem. Smacznego : )

Deser

Z pozostałego ciasta francuskiego można jeszcze przygotować coś na deser. Jak to zrobić? Na pocięte kwadraty ciasta położyć po łyżeczce gęstej konfitury lub kawałki jabłka z cynamonem. Uformować małe rogaliki lub innego kształtu ciasteczka (np.: koperty). Zmienić papier do pieczenia po kiełbaskach na nowy i ułożyć na nim ciasteczka. Pieką się mniej więcej tak długo, jak kiełbaski. Po upieczeniu można je posypać cukrem pudrem.

Pizza

Ciasto francuskie można też potraktować jak spód do pizzy, na przykład z szynką, serem albo innymi ulubionymi dodatkami. Jak to zrobić? Ciasto rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Żeby nie było suche, przed ułożeniem dodatków, lekko posmarować oliwą z oliwek lub sosem pomidorowym. Na tak przygotowanym spodzie można układać, co kto lubi, a potem zajadać się trochę niecodzienną pizzą : )

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.