Uciekaj, grypo!

Anna Leszczyńska-Rożek

|

MGN 02/2015

publikacja 17.06.2015 14:49

Jak ze smakiem zjeść lub wypić mikstury, które pomogą pozbyć się grypy, przeziębienia czy kaszlu? Nie każdy je lubi, ale każdy może spróbować. To na pewno nie zaszkodzi :)

Uciekaj, grypo! Anna Leszczyńska-Rożek

Czosnek, cebula, imbir – większość nie cierpi tych smaków, choć wiadomo, że są zdrowe. Spróbuję Was przekonać, że czasami warto po nie sięgnąć. Szczególnie wtedy, gdy za oknem biało, a na podwórko z powodu choroby wyjść nie można. Czosnek dzięki swoim właściwościom leczniczym był znany i ceniony już w czasach starożytnych. Jest pomocny przy osłabieniu, przeziębieniu i grypie. Zresztą przydatny jest też przy leczeniu innych chorób. Ma silny zapach i smak – dla jednych to wada, dla innych zaleta. Trudno go jeść bez dodatków, dlatego podaję dwa sposoby na smakołyk z czosnkiem w roli głównej. Pozostałe zdrowe mikstury zawierają cebulę i imbir. Żeby czosnek, cebula albo imbir skutecznie zadziałały, trzeba mikstury przyjmować dość regularnie.

Rozgrzewający imbir

Lecznicze właściwości imbiru znane są od ponad 5 tys. lat. W niektórych krajach imbir o intensywnym korzennym smaku i zapachu stosowany jest na co dzień w kuchni jako przyprawa do sałatek, zup i ciast. Można go też zaparzać i pić jak herbatę. Jak przygotować napar? Kłącze imbiru cieniutko obrać i poszatkować. Wsypać do wyparzonego słoika i pod przykryciem odstawić na kilka godzin. Powstały napar można dolewać do gorącej herbaty albo pić z dodatkiem miodu, mięty i gorącej wody. Napój bardzo rozgrzewa i jeśli jest stosowany regularnie (2, 3 szklaneczki dziennie), pomaga wyleczyć choroby górnych dróg oddechowych (przeziębienia, zapalenie oskrzeli, kaszel).

Syrop z cebuli

Dobry na kaszel i przeziębienie a przy tym smaczny. Czasem lepszy niż syrop z apteki.
Potrzebne będą:
☻ cebula
☻ cukier

Zdrową soczystą cebulę obrać z łupinek i pokroić w plasterki. Ułożyć w wyparzonym słoiku, przesypując cukrem. Słoik pełen cebuli zakręcić i odstawić na noc w ciepłe miejsce. Cebula wypuści sok bogaty w witaminy i mikroelementy. Podobnie jak czosnek jest naturalnym antybiotykiem. Warto pamiętać, że cebula i czosnek podgrzewane czy gotowane tracą swoje właściwości lecznicze.

Masełko czosnkowe

Potrzebne będą:
☻ 2–3 łyżki miękkiego masła
☻ 2–3 ząbki czosnku
☻ sól. Ząbki czosnku obrane z łupinek przeciskamy przez maszynkę lub bardzo drobno siekamy nożem. W małej miseczce rozdrobniony czosnek mieszamy z masłem i dodajemy soli do smaku.
Co dalej? Grzanki lub świeżo upieczone bułeczki posmarowane takim masłem są najsmaczniejsze. Spróbujcie!

Mazidełko serowo-czosnkowe

Potrzebne będą:
☻ szklanka potartego żółtego sera
☻ 3 ząbki czosnku
☻ łyżka majonezu. Czosnek obieramy, przeciskamy przez maszynkę i mieszamy z serem, i majonezem. Można doprawić solą. Taka pasta najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem i plastrem pomidora. Przekonują się do niej nawet najbardziej oporni na czosnek: )

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.