Na rozgrzewkę

Anna Leszczyńska-Rożek KawiarniaNaukowa.pl

|

MGN 12/2014

publikacja 22.01.2015 11:00

Są czarne, zielone, czerwone, a nawet białe. Smakowe i owocowe. Liściaste i w torebkach. A na zimny i ponury wieczór najlepsza jest rozgrzewająca. W dużym kubku i pachnąca przyprawami.

Na rozgrzewkę Anna Leszczyńska-Rożek

H erbat jest mnóstwo. Ka- żdy może znaleźć swój ulubiony smak i zapach. Nie zawsze jednak zachęcający aromat jest naturalny. Czasem w herbatach są sztuczne dodatki, które tylko naśladują odpowiedni zapach, czy to karmelu, czy truskawek czy nawet bitej śmietany. Kto nie chce pić herbaty ze sztucznym aromatem, może sam nadać jej wyjątkowy smak. A potem popijać małymi łykami aż przyjemne ciepło rozgrzeje zmarznięte ciało.

Pomarańcza z cynamonem

To jedna z moich ulubionych mieszanek. Pięknie pachnie i ma korzenny smak. Jak przygotować herbatę? 1. Do imbryka (dzbanka) nasypać trochę czarnej herbaty (może być też taka w torebkach). 2. Pomarańczę dobrze umyć, pokroić w plastry, a plastry na połówki (dużą pomarańczę można pokroić na ćwiartki) i wrzucić do dzbanka. 3. Dodać 3 ziarenka pieprzu (!), kolendry (to taka bardzo aromatyczna przyprawa w kuleczkach) i szczyptę cynamonu albo kawałek cynamonowej kory. Kto lubi, może dodać 3 goździki. 4. Przyprawy można włożyć do zaparzacza herbaty, czyli specjalnego koszyczka, żeby potem nie pływały w filiżance. 5. Aromatyczną mieszankę zalać wrzątkiem i dzbanek przykryć pokrywką. 6. Po kilku minutach zamieszać i można nalewać pachnącą herbatę. W tej wersji można dodatkowo po kawałeczku pomarańczy włożyć do kubka. Wtedy aromat i lekko cytrusowy smak będą jeszcze bardziej wyraziste :)

Miód, imbir i cytryna

Ta herbata sprawdza się dobrze przy przeziębieniach. Potrzebne będą: – czarna herbata – cytryna – kawałek korzenia imbiru – miód – listki zielonej mięty (można ją kupić nawet zimą). Jak przygotować herbatę? 1. Czarną herbatę z niewielkim kawałeczkiem obranego imbiru wrzucić do kubka lub dzbanka. 2. Dodać kilka listków mięty. 3. Zalać wrzątkiem. Gdy herbata parzy się w dzbanku, do kubka można już wrzucić plaster wyszorowanej cytryny i łyżkę miodu, a następnie zalać, niezbyt już gorącą herbatą.

Konfitura

Herbata słodzona konfiturą z malin ma niepowtarzalny smak. Oprócz tego, że rozgrzewa, to jeszcze przyjemnie zagęszcza herbatę, nadając jej zapach świeżych malin. Najlepiej, kiedy konfitura pochodzi z domowej spiżarni, ale można też kupić konfiturę w sklepie albo spróbować zaparzyć herbatę i dodać malin mrożonych. Taka herbata jest bardzo dobra i pięknie pachnie wakacjami : )

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.