Jesienny deser

Anna Leszczyńska-Rożek

|

MGN 10/2014

publikacja 22.01.2015 09:59

Jabłka można kupić w sklepie. Można je zrywać i zajadać prosto z drzewa. Można upiec z miodem, pachnącym cynamonem i niespodzianką w środku.

Jesienny deser Anna Leszczyńska-Rożek

T o jeden z moich ulubionych jesiennych deserów. Od szarlotki odróżnia go to, że jest bardzo łatwy w przygotowaniu. I nie potrzebuje dużo czasu. Za każdym razem może mieć nieco inny smak, co zależy od jabłek, naszej fantazji i tego… co znajdziemy w kuchni.

Co będzie potrzebne?

1. Jabłka – najlepiej nadają się twarde i kruche (można liczyć po jednym jabłku na osobę, choć dla łasuchów warto dodać jeszcze dwie, trzy sztuki). 2. Obieraczka do ziemniaków. 3. Dżem lub konfitura. Jeśli jabłka mają kwaskowaty smak, to dżem może być słodszy. Słodkie jabłka lepiej smakują z kwaśną konfiturą, np. porzeczkową. 4. Odrobina miodu. 5. Cynamon. 6. Cukier puder. 7. Orzechy włoskie, laskowe lub migdały, mogą być też rodzynki. 8. Blaszka do pieczenia.

Jak to zrobić?

☻ Najpierw jabłka starannie umyć i wytrzeć do sucha. ☻ Nastawić temperaturę piekarnika na ok. 150 stopni. ☻ W jabłkach wyciąć dołki i ostrożnie wybrać ze środka gniazda nasienne i pestki. Ja robię to obieraczką do ziemniaków, bo ma zaokrąglony kształt i ostre brzegi. Można też spróbować niewielką łyżeczką lub nożykiem. Ważne, by jabłko nie pękło. Nie można też przewiercić jabłka na wylot. ☻ Nabrać pół łyżeczki miodu, rozetrzeć w dłoniach i po kolei nacierać miodem przygotowane jabłka. ☻ Błyszczące owoce ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Niespodzianka : )

Do wydrążonych jabłek można włożyć cząstkę orzecha, migdały lub rodzynki i małą łyżeczkę wybranej konfitury. Jabłka z niespodzianką na koniec oprószyć cynamonem i gotowe! Blaszkę z jabłkami włożyć do piekarnika i piec ok. 20 minut. Podczas pieczenia jabłka powinny się lekko zarumienić, ale nie popękać. Gorące wyjmujemy ostrożnie z piekarnika, układamy na talerzykach, posypujemy cukrem pudrem i podajemy. Deser stanie się bardziej wykwintny, jeśli na każdym talerzyku obok jabłka znajdzie się jeszcze gałka lodów śmietankowych lub waniliowych. Pycha : )

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.