Zioła, kwiaty i kaktusy

Anna Leszczyńska-Rożek

|

MGN 05/2013

publikacja 17.06.2013 15:48

Gdzie spojrzymy, powoli zielenią się drzewa, kwitną krzewy i kwiaty. A może by tak trochę wyczekiwanej wiosny zaprosić do domu?

Tymianek, macierzanka czy bazylia? Wybór ziół zależy od nas Tymianek, macierzanka czy bazylia? Wybór ziół zależy od nas
Anna Leszczyńska-Rożek

W domu też można uprawiać rośliny. Pielęgnować, podlewać, przesadzać. A one odwdzięczą się pięknymi kwiatami czy dekoracyjnymi liśćmi. Wiosną warto urządzić miniaturowy ogródek z sezonowymi roślinami, nawet jeśli nie ma się ogródka czy balkonu.

Ogródek ziołowy

Zioła to moje ulubione rośliny. Są dekoracyjne, pięknie pachną i można je... jeść :) Dzięki nim najprostsze danie nabierze świeżego aromatu i smaku. Ogródek ziołowy w domu może założyć każdy. Wystarczy w sklepie ogrodniczym kupić kilka rodzajów ziół. Najlepsze są mięta, tymianek, macierzanka, bazylia, rozmaryn czy niejadalna lawenda. Zioła muszą być świeże i niezbyt wyrośnięte. Bazylia na przykład, szczególnie ta kupowana w sklepach spożywczych, nie utrzyma się długo. Przyniesione do domu zioła można ustawić na parapecie w osobnych doniczkach, ale lepiej wyglądają posadzone po dwie, trzy roślinki razem. Dlatego oprócz ziół potrzebne będzie jeszcze trochę ziemi i odpowiednie naczynie albo skrzynka, w której posadzimy rośliny. Sadzonki delikatnie wyciągamy z plastikowych doniczek i przekładamy do przygotowanego wcześniej naczynia wypełnionego ziemią. Potem trzeba je już tylko regularnie podlewać i od czasu do czasu zraszać spryskiwaczem. Do sałatki, na kanapki czy do innego dania wystarczy dodać kilka ziołowych listków posiekanych nożem. Zapachu i satysfakcji z hodowanych ziół nie zastąpią najlepsze przyprawy w torebkach kupowanych w sklepie.

Kwiaty z cebulki

Pierwsze wiosenne kwiaty: żonkile, krokusy, hiacynty, tulipany zachwycają kolorami i nierzadko pięknie pachną. Niedawno odkryłam, że oprócz kwiatów, dekoracyjne są też cebulki, z których one wyrastają, a nawet ich korzenie. Łatwo się o tym przekonać, delikatnie wyjmując roślinkę cebulową z plastikowej osłonki. Ziemię pomiędzy korzeniami trzeba lekko poluzować palcami i delikatnie ją wykruszyć. Resztki ziemi można wypłukać pod bieżącą zimną wodą. Kiedy cebulka jest już oczyszczona a korzenie przypominają zwitki grubych nici, roślinkę najlepiej umieścić w przeźroczystym naczyniu. Może to być prosty wazon czy słoik przewiązany rafią. Ważne, by widoczny był nie tylko kwiat, ale cebulka, z której on wyrasta, i jej korzonki. Żeby roślinka długo utrzymywała się i nie zwiędła, trzeba pamiętać, aby na dnie zawsze było troszkę zimnej wody.

Szklane ogrody

Kiedy zioła i cebulowe kwiatki przekwitną i stracą świeżość, proponuję założyć skalny ogródek w szklanym naczyniu. Może to być duży wazon, szklana kula albo niewielkie akwarium. Do takiego szklanego ogródka najlepiej nadają się małe kaktusy, żywe kamienie czy niewielkie, wolno rosnące roślinki. Na dno naczynia wsypujemy żwirek lub drobne dekoracyjne kamyczki tak, aby były widoczne przez ściankę naczynia. Ta warstwa jest bardzo ważna, bo odprowadzi nadmiar wody z ziemi. Dzięki temu roślinki nie zgniją i nie spleśnieją. Następnie wsypujemy odpowiednią dla roślin warstwę ziemi i delikatnie sadzimy je, tworząc ciekawą kompozycję. Pomiędzy roślinami można ułożyć dekoracyjne kamienie przywiezione na przykład z wakacji, muszle a nawet minifigurki ulubionych bohaterów. Nadmiar wody z naczynia nie może odpłynąć, dlatego roślinki podlewamy delikatnie i niezbyt często.

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.