nasze media Najnowszy numer MGN 06/2018

Adam Śliwa

dodane 16.01.2015 11:53

Miś prosto z drzewa

Koala uwielbia drzewa. Śpi na nich, żeruje i się bawi. Schodzi na ziemię tylko po to aby... przejść na kolejne drzewo.

Koala jest torbaczem, podobnie jak kangury. Często nazywamy je misiami, ale w rzeczywistości nie są spokrewnione z niedźwiedziami. Żyją w niewielkich stadach we wschodniej Australii. Dorosły osobnik waży do 15 kg i ma wzrost około 80 cm. Koala żyją do 20 lat. Najczęściej widzimy je jako straszne śpiochy. W ciągu dnia głównie śpią, ponieważ żerują w nocy. Ulubionym pokarmem jest eukaliptus. Układ pokarmowy misiów jest tak zbudowany że te sympatyczne zwierzaki mogą jeść tylko liście i to wybranych gatunków drzew. Dziennie, a właściwie nocnie potrafią zjeść nawet kilogram liści. Gdy są soczyste, koala nie potrzebuje pić wody. Młode rodzi się po miesiącu ciąży ważąc tylko 1 gram. Następnie dorasta przez pół roku w torbie. Po wyjściu z torby, zanim będzie dorosły młody miś zwiedza świat z grzbietu matki. 

« 1 »
oceń artykuł

Ze względów bezpieczeństwa, kiedy korzystasz z możliwości napisania komentarza lub dodania intencji, w logach systemowych zapisuje się Twoje IP. Mają do niego dostęp wyłącznie uprawnieni administratorzy systemu. Administratorem Twoich danych jest Instytut Gość Media, z siedzibą w Katowicach 40-042, ul. Wita Stwosza 11. Szanujemy Twoje dane i chronimy je. Szczegółowe informacje na ten temat oraz i prawa, jakie Ci przysługują, opisaliśmy w Polityce prywatności.

Najaktywniejsi użytkownicy

  • 1
    Slotkakotka
    ostatnia aktywność: 06.03.2018
    łączna liczba komentarzy: 1
  • 3
    AnnaŻ
    ostatnia aktywność: 03.05.2018
    łączna liczba komentarzy: 2
  • 4
    KociaAnia
    ostatnia aktywność: 01.05.2018
    łączna liczba komentarzy: 24
  • 5
    maryniakopec
    ostatnia aktywność: 14.02.2018
    łączna liczba komentarzy: 10